Toksoplazma
Ginekolozi

Trenutno sarađujemo sa ginekolozima i laboratorijama u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Vranju, Loznici, Kragujevcu, Paraćinu, Novom Pazaru...

Kontaktirajte nas ukoliko želite da Vas uputimo na naše partnere.
Šta je toksoplazma? 
Toxoplasma gondii je parazit koji se nastanjuje u svim toplokrvnim životinjama i ljudima. 
 
Kako se prenosi? 
Infekcija ovim parazitom moguća je preko termički nedovoljno obrađenog mesa (jagnjetine, svinjetine i govedine), fecesa zaraženih mačaka, kao i prenosom sa inficirane majke na fetus, što može dovesti do oboljenja i/ili smrti fetusa. 
 
Zastupljenost 
Oko 10-20% ljudi je zaraženo toksoplazmom, ali samo kod jako malog broja dođe do razvoja bolesti – toksoplazmoze. 
 
Simptomi 
Tokom prvih nedelja nakon infekcije mogući su simptomi koji podsećaju na simptome gripa. Nakon toga ovaj parazit retko uzrokuje simptome bolesti. 
 
Komplikacije i bolesti 
Iako prisustvo ovog parazita u većini slucajeva ne utiče na zdravlje odrasle osobe, ovaj parazit može biti opasan po fetus ukoliko se žena inficira tokom trudnoće, kao i za osobe sa oslabljenim imunim sistemom. 
U takvim slučajevima postoji čitav spektar manifestacija bolesti od asimptotskih limfodenopatija (povećane limfne žlezde), anemija, miokarditisa (zapaljenje srčanog mišića), pneumonitisa (zapaljenje plućnog tkiva), horioretinitisa (oštećenja na očima), pa do dugotrajnih oboljenja centralnog nervnog sistema. Trudnice inficirane toksoplazmom najčešće nemaju nikakve simptome. 
30-40% žena koje se tokom trudnoće inficiraju imaće potomstvo sa kongenitalnim anomalijama. Rizik od transplacentalne infekcije raste sa 15% na 30% i 60% u zavisnosti da li se trudnica inficira u prvom, drugom ili trećem trimestru trudnoće. 
Sa druge strane, deca kod koje se javljaju najmanja oštećenja jesu ona čije se majke inficiraju u trećem trimestru trudnoće. Ukoliko se trudnica inficira u prvom ili drugom trimestru trudnoće neophodno je primeniti pravovremenu terapiju ili prekinuti trudnoću. 
 
Dijagnostika 
Serološkim metodama se detektuje prisustvo antitela na Toxoplasma gondii. Ova metoda se preporučuje odraslim osobama, ali ne može detektovati infekciju fetusa. 
Prisustvo Toxoplasma gondii u prenatalnom periodu se može uraditi samo PCR metodom, odnosno detekcijom DNK ovog organizma, što se i radi u Laboratoriji DNK. 
Testiranje se preporučuje ukoliko su nađena IgM antitela specifična za Toxoplasma gondii
 
Testiranje u Laboratoriji DNK 
Laboratorija DNK prisustvo patogena detektuje isključivo PCR metodom. 
Rezultat analize se dobija u roku od jednog radnog dana. 
 
Uzorci za analizu 
Iz uzorka horionskih čupica, amnionske tečnosti ili krvi iz pupčanika se može utvrditi da li je patogen uspeo da prođe kroz placentu i inficira bebu. Takav test se radi isključivo PCR metodom. 
Uzorak uzima isključivo ginekolog. 
 
Cenovnik 
Cene ne uključuju uzimanje uzoraka horiona, amniona ili krvi iz pupčanika – te uzorke uzima isključivo ginekolog i uzimanje se dodatno naplaćuje. Spisak ginekologa možete naći u desnom delu ove stranice. 
Toksoplazma 12.000 
Kombinovani testovi 
Citomegalovirus i toksoplazma 20.000QF-PCR i toksoplazma 20.000QF-PCR, citomegalovirus i toksoplazma 26.000 
Cenovnik za sve testove iz oblasti medicine i uputstvo za plaćanje možete naći ovde