Gardnerela
Ginekolozi

Trenutno sarađujemo sa ginekolozima i laboratorijama u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Vranju, Loznici, Kragujevcu, Paraćinu, Novom Pazaru...

Kontaktirajte nas ukoliko želite da Vas uputimo na naše partnere.
Šta je gardnerela? 
Gardnerella vaginalis (gardnerela) je anaerobna gram-pozitivna štapićasta bakterija koja može izazvati bakterijsku vaginozu kod nekih žena, dok je kod većine deo normalne vaginalne mikroflore. 
 
Kako se prenosi? 
Gardnerella vaginalis se može preneti polnim odnosom sa zaraženom osobom, mada se može naći i kod žena koje nisu seksualno aktivne. 
 
Zastupljenost 
Gardnerela se može naći kod oko 10-40% odraslih osoba. 
 
Simptomi 
Prisustvo gardnerele se dovodi u vezu sa bakterijskom vaginozom koja može uzrokovati pojačani vaginalni sekret neprijatnog mirisa. 
 
Komplikacije i bolesti 
Problem nastaje kada dođe do intenzivnog razmnožavanja ove bakterije, naročito u genitalnom traktu kod žena, čime se remeti normalna ravnoteža bakterija u vagini. Ovakvo stanje može uzrokovati bakterijsku vaginozu. 
Bakterijska vaginoza u većini slučajeva ne dovodi do komplikacija, ali može biti uzročnik mnogobrojnih problema. 
Ukoliko se bakterijska vaginoza ne otkrije i ne leči, zaražena osoba postaje manje otporna prema drugim polno prenosivim patogenima (herpes, hlamidija, gonoreja…) i može se lakše zaraziti HIV virusom ili ga preneti na seksualnog partnera. 
Ukoliko je infekcija prisutna kod trudnice, posledica može biti prevremeni porođaj i rađanje bebe sa manjom telesnom masom. Takođe, bakterija se može nastaniti u materici i jajovodima što ih može oštetiti i biti uzrok problemima sa narednim trudnoćama (na primer vanmaterične trudnoće). 
 
Dijagnostika 
Gardnerella vaginalis se može otkriti vizuelnim posmatranjem nativnog preparata pod mikroskopom. 
U DNK centru se za dokazivanje prisustva bakterije Gardnerella vaginalis koristi PCR metoda čime se direktno detektuje DNK bakterije. Ova metoda je izuzetno osetljiva (otkriva i najmanje koncentracije bakterije). 
 
Testiranje u Laboratoriji DNK 
Laboratorija DNK prisustvo patogena detektuje isključivo PCR metodom. 
Rezultat analize se dobija u roku od jednog radnog dana. 
 
Uzorci za analizu 
Kod žena uzorak iz kog se može raditi analiza je običan cervikalni ili vaginalni bris (bez medijuma) koji, nakon uzimanja, treba ostaviti na vazduhu oko 5 minuta kako bi se osušio. Uzorak se može poslati i poštom, a adekvatno uzet uzorak je podesan za analizu i nekoliko meseci nakon uzimanja. 
Kod muškaraca se test može raditi iz uzorka uretralnog brisa, sperme ili prvog jutarnjeg urina. 
 
Cenovnik 
Cene ne uključuju uzimanje uzoraka briseva (cervikalni, vaginalni, uretralni) – te uzorke uzima isključivo lekar/ginekolog i uzimanje se dodatno naplaćuje. Spisak ginekologa možete naći u desnom delu ove stranice. 
Gardnerela 7.500Gardnerela + dodatni patogeni (hlamidija, ureaplazma i/ili mikoplazma) 
Doplata po pojedinačnom patogenu 500Doplata za analizu iz uzorka urina (za muškarce) 1.000 
Gardnerela + HPV 11.000 
Cenovnik za sve testove iz oblasti medicine i uputstvo za plaćanje možete naći ovde